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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
26/10/2022 |
Data da última atualização: |
17/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, T. B. DOS; CARVALHO, C. W. P. de. |
Afiliação: |
THAIS BARBOSA DOS SANTOS, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA. |
Título: |
Exploring millet starch as food ingredient. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022. |
DOI: |
10.29327/cbcp2022.519051 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Evento on-line. CBCP. 15 a 19 de agosto. |
Conteúdo: |
Millets have attracted attention for human consumption as a sustainable cereal. An possible use for clean label food applications is the native starch, without chemical modification. Pearl millet (Pennisetum glaucum L. R. Br.) is cultivated in vast areas of Brazilian savannas mainly used in no tilling practices for soil preservation. Functional properties of millet hybrid ADRg9070 and sorghum genotype CMSXS180 starches were compared to commercial corn starch by analyzing their morphology and paste properties. Light microscopy showed that all starches were similar in format and size. The paste formation in millet showed greater resistance in a hot process (below 80.0°C), differing from sorghum and corn starch; the retrogradation and final viscosity of millet and sorghum starches were very similar and higher than corn starch, highlighting the gelling potential found in millet and sorghum starch. |
Palavras-Chave: |
Paste viscosity; Starch isolation; Starch morphology. |
Thesaurus Nal: |
Bioactive compounds; Food technology; Pastes; Starch; Viscosity. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01792nam a2200241 a 4500 001 2147784 005 2022-12-17 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.29327/cbcp2022.519051$2DOI 100 1 $aSANTOS, T. B. DOS 245 $aExploring millet starch as food ingredient.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei$c2022 500 $aEvento on-line. CBCP. 15 a 19 de agosto. 520 $aMillets have attracted attention for human consumption as a sustainable cereal. An possible use for clean label food applications is the native starch, without chemical modification. Pearl millet (Pennisetum glaucum L. R. Br.) is cultivated in vast areas of Brazilian savannas mainly used in no tilling practices for soil preservation. Functional properties of millet hybrid ADRg9070 and sorghum genotype CMSXS180 starches were compared to commercial corn starch by analyzing their morphology and paste properties. Light microscopy showed that all starches were similar in format and size. The paste formation in millet showed greater resistance in a hot process (below 80.0°C), differing from sorghum and corn starch; the retrogradation and final viscosity of millet and sorghum starches were very similar and higher than corn starch, highlighting the gelling potential found in millet and sorghum starch. 650 $aBioactive compounds 650 $aFood technology 650 $aPastes 650 $aStarch 650 $aViscosity 653 $aPaste viscosity 653 $aStarch isolation 653 $aStarch morphology 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
09/06/2020 |
Data da última atualização: |
09/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MOREIRA, M. M.; CARRIJO, T. T.; ALVES-ARAÚJO, A.; AMORIM, A. M. A.; RAPINI, A.; SILVA, A. V. S. da; COSENZA, B. A. P.; LOPES, C. R.; DELGADO, C. N.; KAMEYAMA, C.; COUTO, D. R.; BARBOSA, D. E. F.; MONTEIRO, D.; GONZAGA, D. R.; DALCIN, E. C.; GUIMARÃES, E. F.; LÍRIO, E. J. de; MATOS, F. B.; SALIMENA, R. G. F.; OLIVEIRA, F. A.; HEIDEN, G.; LANNA, J. M.; BAUMGRATZ, J. F.; PASTORE, J. F. B.; OLIVEIRA, J. R. P. M.; BARCELOS, L. B.; SYLVESTRE, L. S.; FREITAS, L.; GIACOMIN, L. L.; PEDERNEIRAS, L.; MEIRELES, L. D.; LOHMANN, L. G.; PEREIRA, L. C.; SILVA, L. A. e; NETO, L. M.; SOUZA, M. C.; TROVÓ, M.; SOBRAL, M. E. G.; GARBIN, M. L.; GOMES, M.; MORIM, M. P.; MOTA, M. C. A.; LABIAK, P. H.; VIANA, P. L.; MORAES, P. L. R. de; GOLDENBERG, R.; COELHO, R. L. G.; FURTADO, S. G.; SILVA-NETO, S. J. da; FLORES, T. B.; DUTRA, V. F.; BUENO, V. R.; FORZZA, R. C. |
Afiliação: |
MARINA M. MOREIRA; TATIANA T. CARRIJO; ANDERSON ALVES-ARAÚJO; ANDRÉ M. A. AMORIM; ALESSANDRO RAPINI; ANDREWS V. S. DA SILVA; BRAZ A. P. COSENZA; CLAUDIA R. LOPES; CAMILA N. DELGADO; CÍNTIA KAMEYAMA; DAYVID R. COUTO; DANIEL E. F. BARBOSA; DANIELE MONTEIRO; DIEGO R. GONZAGA; EDUARDO C. DALCIN; ELSIE F. GUIMARÃES; ELTON JOHN DE LÍRIO; FERNANDO B. MATOS; FÁTIMA R. G. SALIMENA; FELIPE A. OLIVEIRA; GUSTAVO HEIDEN, CPACT; JOÃO M. LANNA; JOSÉ FERNANDO BAUMGRATZ; JOSÉ F. B. PASTORE; JULIANA R. P. M. OLIVEIRA; LAÍSA B. BARCELOS; LANA S. SYLVESTRE; LEANDRO FREITAS; LEANDRO L. GIACOMIN; LEANDRO PEDERNEIRAS; LEONARDO D. MEIRELES; LÚCIA G. LOHMANN; LUCIANA C. PEREIRA; LUIS ALEXANDRE E SILVA; LUIZ M. NETO; MARCELO C. SOUZA; MARCELO TROVÓ; MARCOS E. G. SOBRAL; MÁRIO LUÍS GARBIN; MARIO GOMES; MARLI P. MORIM; MICHELLE CHRISTINE A. MOTA; PAULO H. LABIAK; PEDRO L. VIANA; PEDRO LUÍS R. DE MORAES; RENATO GOLDENBERG; RUBENS LUIZ G. COELHO; SAMYRA G. FURTADO; SEBASTIÃO JOSÉ DA SILVA-NETO; THIAGO B. FLORES; VALQUÍRIA F. DUTRA; VINÍCIUS R. BUENO; RAFAELA C. FORZZA. |
Título: |
Using online databases to produce comprehensive accounts of the vascular plants from the Brazilian protected areas: The Parque Nacional do Itatiaia as a case study. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Biodiversity Data Journal, v. 8, e50837, 2020. |
Páginas: |
21 p. |
DOI: |
10.3897/BDJ.8.e50837 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil is one of the most biodiverse countries in the world, with about 37,000 species of land plants. Part of this biodiversity is within protected areas. The development of online databases in the last years greatly improved the available biodiversity data. However, the existing databases do not provide information about the protected areas in which individual plant species occur. The lack of such information is a crucial gap for conservation actions. This study aimed to show how the information captured from online databases, cleaned by a protocol and verified by taxonomists allowed us to obtain a comprehensive list of the vascular plant species from the "Parque Nacional do Itatiaia", the first national park founded in Brazil. All existing records in the online database JABOT (15,100 vouchers) were downloaded, resulting in 11,783 vouchers identified at the species level. Overall, we documented 2,316 species belonging to 176 families and 837 genera of vascular plants in the "Parque Nacional do Itatiaia". Considering the whole vascular flora, 2,238 species are native and 78 are non-native. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Planta. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213878/1/Using-online-databases-to-produce-comprehensive.pdf
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Marc: |
LEADER 03303naa a2200793 a 4500 001 2123188 005 2020-06-09 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3897/BDJ.8.e50837$2DOI 100 1 $aMOREIRA, M. M. 245 $aUsing online databases to produce comprehensive accounts of the vascular plants from the Brazilian protected areas$bThe Parque Nacional do Itatiaia as a case study.$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $a21 p. 520 $aBrazil is one of the most biodiverse countries in the world, with about 37,000 species of land plants. Part of this biodiversity is within protected areas. The development of online databases in the last years greatly improved the available biodiversity data. However, the existing databases do not provide information about the protected areas in which individual plant species occur. The lack of such information is a crucial gap for conservation actions. This study aimed to show how the information captured from online databases, cleaned by a protocol and verified by taxonomists allowed us to obtain a comprehensive list of the vascular plant species from the "Parque Nacional do Itatiaia", the first national park founded in Brazil. All existing records in the online database JABOT (15,100 vouchers) were downloaded, resulting in 11,783 vouchers identified at the species level. Overall, we documented 2,316 species belonging to 176 families and 837 genera of vascular plants in the "Parque Nacional do Itatiaia". Considering the whole vascular flora, 2,238 species are native and 78 are non-native. 650 $aBiodiversidade 650 $aPlanta 700 1 $aCARRIJO, T. T. 700 1 $aALVES-ARAÚJO, A. 700 1 $aAMORIM, A. M. A. 700 1 $aRAPINI, A. 700 1 $aSILVA, A. V. S. da 700 1 $aCOSENZA, B. A. P. 700 1 $aLOPES, C. R. 700 1 $aDELGADO, C. N. 700 1 $aKAMEYAMA, C. 700 1 $aCOUTO, D. R. 700 1 $aBARBOSA, D. E. F. 700 1 $aMONTEIRO, D. 700 1 $aGONZAGA, D. R. 700 1 $aDALCIN, E. C. 700 1 $aGUIMARÃES, E. F. 700 1 $aLÍRIO, E. J. de 700 1 $aMATOS, F. B. 700 1 $aSALIMENA, R. G. F. 700 1 $aOLIVEIRA, F. A. 700 1 $aHEIDEN, G. 700 1 $aLANNA, J. M. 700 1 $aBAUMGRATZ, J. F. 700 1 $aPASTORE, J. F. B. 700 1 $aOLIVEIRA, J. R. P. M. 700 1 $aBARCELOS, L. B. 700 1 $aSYLVESTRE, L. S. 700 1 $aFREITAS, L. 700 1 $aGIACOMIN, L. L. 700 1 $aPEDERNEIRAS, L. 700 1 $aMEIRELES, L. D. 700 1 $aLOHMANN, L. G. 700 1 $aPEREIRA, L. C. 700 1 $aSILVA, L. A. e 700 1 $aNETO, L. M. 700 1 $aSOUZA, M. C. 700 1 $aTROVÓ, M. 700 1 $aSOBRAL, M. E. G. 700 1 $aGARBIN, M. L. 700 1 $aGOMES, M. 700 1 $aMORIM, M. P. 700 1 $aMOTA, M. C. A. 700 1 $aLABIAK, P. H. 700 1 $aVIANA, P. L. 700 1 $aMORAES, P. L. R. de 700 1 $aGOLDENBERG, R. 700 1 $aCOELHO, R. L. G. 700 1 $aFURTADO, S. G. 700 1 $aSILVA-NETO, S. J. da 700 1 $aFLORES, T. B. 700 1 $aDUTRA, V. F. 700 1 $aBUENO, V. R. 700 1 $aFORZZA, R. C. 773 $tBiodiversity Data Journal$gv. 8, e50837, 2020.
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