Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  26/10/2022
Data da última atualização:  17/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, T. B. DOS; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  THAIS BARBOSA DOS SANTOS, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Exploring millet starch as food ingredient.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022.
DOI:  10.29327/cbcp2022.519051
Idioma:  Inglês
Notas:  Evento on-line. CBCP. 15 a 19 de agosto.
Conteúdo:  Millets have attracted attention for human consumption as a sustainable cereal. An possible use for clean label food applications is the native starch, without chemical modification. Pearl millet (Pennisetum glaucum L. R. Br.) is cultivated in vast areas of Brazilian savannas mainly used in no tilling practices for soil preservation. Functional properties of millet hybrid ADRg9070 and sorghum genotype CMSXS180 starches were compared to commercial corn starch by analyzing their morphology and paste properties. Light microscopy showed that all starches were similar in format and size. The paste formation in millet showed greater resistance in a hot process (below 80.0°C), differing from sorghum and corn starch; the retrogradation and final viscosity of millet and sorghum starches were very similar and higher than corn starch, highlighting the gelling potential found in millet and sorghum starch.
Palavras-Chave:  Paste viscosity; Starch isolation; Starch morphology.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Food technology; Pastes; Starch; Viscosity.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15379 - 1UPCAA - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  09/06/2020
Data da última atualização:  09/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MOREIRA, M. M.; CARRIJO, T. T.; ALVES-ARAÚJO, A.; AMORIM, A. M. A.; RAPINI, A.; SILVA, A. V. S. da; COSENZA, B. A. P.; LOPES, C. R.; DELGADO, C. N.; KAMEYAMA, C.; COUTO, D. R.; BARBOSA, D. E. F.; MONTEIRO, D.; GONZAGA, D. R.; DALCIN, E. C.; GUIMARÃES, E. F.; LÍRIO, E. J. de; MATOS, F. B.; SALIMENA, R. G. F.; OLIVEIRA, F. A.; HEIDEN, G.; LANNA, J. M.; BAUMGRATZ, J. F.; PASTORE, J. F. B.; OLIVEIRA, J. R. P. M.; BARCELOS, L. B.; SYLVESTRE, L. S.; FREITAS, L.; GIACOMIN, L. L.; PEDERNEIRAS, L.; MEIRELES, L. D.; LOHMANN, L. G.; PEREIRA, L. C.; SILVA, L. A. e; NETO, L. M.; SOUZA, M. C.; TROVÓ, M.; SOBRAL, M. E. G.; GARBIN, M. L.; GOMES, M.; MORIM, M. P.; MOTA, M. C. A.; LABIAK, P. H.; VIANA, P. L.; MORAES, P. L. R. de; GOLDENBERG, R.; COELHO, R. L. G.; FURTADO, S. G.; SILVA-NETO, S. J. da; FLORES, T. B.; DUTRA, V. F.; BUENO, V. R.; FORZZA, R. C.
Afiliação:  MARINA M. MOREIRA; TATIANA T. CARRIJO; ANDERSON ALVES-ARAÚJO; ANDRÉ M. A. AMORIM; ALESSANDRO RAPINI; ANDREWS V. S. DA SILVA; BRAZ A. P. COSENZA; CLAUDIA R. LOPES; CAMILA N. DELGADO; CÍNTIA KAMEYAMA; DAYVID R. COUTO; DANIEL E. F. BARBOSA; DANIELE MONTEIRO; DIEGO R. GONZAGA; EDUARDO C. DALCIN; ELSIE F. GUIMARÃES; ELTON JOHN DE LÍRIO; FERNANDO B. MATOS; FÁTIMA R. G. SALIMENA; FELIPE A. OLIVEIRA; GUSTAVO HEIDEN, CPACT; JOÃO M. LANNA; JOSÉ FERNANDO BAUMGRATZ; JOSÉ F. B. PASTORE; JULIANA R. P. M. OLIVEIRA; LAÍSA B. BARCELOS; LANA S. SYLVESTRE; LEANDRO FREITAS; LEANDRO L. GIACOMIN; LEANDRO PEDERNEIRAS; LEONARDO D. MEIRELES; LÚCIA G. LOHMANN; LUCIANA C. PEREIRA; LUIS ALEXANDRE E SILVA; LUIZ M. NETO; MARCELO C. SOUZA; MARCELO TROVÓ; MARCOS E. G. SOBRAL; MÁRIO LUÍS GARBIN; MARIO GOMES; MARLI P. MORIM; MICHELLE CHRISTINE A. MOTA; PAULO H. LABIAK; PEDRO L. VIANA; PEDRO LUÍS R. DE MORAES; RENATO GOLDENBERG; RUBENS LUIZ G. COELHO; SAMYRA G. FURTADO; SEBASTIÃO JOSÉ DA SILVA-NETO; THIAGO B. FLORES; VALQUÍRIA F. DUTRA; VINÍCIUS R. BUENO; RAFAELA C. FORZZA.
Título:  Using online databases to produce comprehensive accounts of the vascular plants from the Brazilian protected areas: The Parque Nacional do Itatiaia as a case study.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Biodiversity Data Journal, v. 8, e50837, 2020.
Páginas:  21 p.
DOI:  10.3897/BDJ.8.e50837
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is one of the most biodiverse countries in the world, with about 37,000 species of land plants. Part of this biodiversity is within protected areas. The development of online databases in the last years greatly improved the available biodiversity data. However, the existing databases do not provide information about the protected areas in which individual plant species occur. The lack of such information is a crucial gap for conservation actions. This study aimed to show how the information captured from online databases, cleaned by a protocol and verified by taxonomists allowed us to obtain a comprehensive list of the vascular plant species from the "Parque Nacional do Itatiaia", the first national park founded in Brazil. All existing records in the online database JABOT (15,100 vouchers) were downloaded, resulting in 11,783 vouchers identified at the species level. Overall, we documented 2,316 species belonging to 176 families and 837 genera of vascular plants in the "Parque Nacional do Itatiaia". Considering the whole vascular flora, 2,238 species are native and 78 are non-native.
Thesagro:  Biodiversidade; Planta.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213878/1/Using-online-databases-to-produce-comprehensive.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT21618 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional